29 november 2012

Tonny van der Linden vierde vandaag zijn 80ste verjaardag. De door de Utrechters uitgeroepen tot beste Utrechtse voetballer ooit is door zijn vrienden en oud-ploeggenoten verrast met een bescheiden feestje in Stadion Galgenwaard. De jarige werd toegesproken door Joop Leliveld, Hans Kraay sr. en Wilco van Schaik.

Van der Linden kreeg van de werkgroep ‘Tonny van der Linden 80 jaar’, gevormd door vrienden, oud-spelers en bewonderaars, een monument aangeboden dat komt te staan bij Stadion Galgenwaard. De altijd bescheiden Tonny van der Linden onderging het moment met verbazing. “Voor één keer hoef je een niet bescheiden te zijn. Dit verdien je!”, zei Hans Kraay tegen zijn oud-ploeggenoot van het kampioenselftal van DOS uit 1958. Van der Linden genoot zichtbaar van het aangeboden cadeau. Hij kreeg een bescheiden replica van het kunstwerk. Ook de oud-spelers Henk Temmink en Eddy Achterberg waren op het feestje aanwezig.

De beste
Hans Kraay sprak over de beste voetballer met wie hij ooit speelde. “Jij was een speler met een aparte klasse net als Faas Wilkes, Abe Lenstra, Coen Moulijn en Johan Cruijff. Alle andere spelers in ons team van ’58 wisten dat jij de beste was”, sprak Kraay sr. de jarige toe. “Ik was jaloers op hoe goed jij kon voetballen, maar van afgunst was geen enkele sprake. Met de medische verzorging van tegenwoordig zou je ook nu een groot speler zijn geweest”, zei Kraay voordat hij het monument aan Van der Linden mocht aanbieden.

Onderdeel geschiedenis
Ook algemeen directeur Wilco van Schaik sprak lovende woorden. “Historie is het mooiste wat je als club hebt”, zei Van Schaik tegen de 80-jarige. “U bent ook een onderdeel van de geschiedenis van FC Utrecht. Ondanks dat u het shirt van de club nooit heeft gedragen, net als vele topspelers uit de stad Utrecht.” Van Schaik gaf hem het shirt van FC Utrecht cadeau met nummer 80 en zijn voornaam. “We willen je toch een keer in het FC Utrecht-shirt zien”, voegde Van Schaik er met een lach aan toe.

Hieronder een foto-impressie